Składniki:
- 2 duże pomarańcze
- 2 papryki czerwone
- 1 szklanki mleka bez laktozy
- sól morska i pieprz czarny
- płatki migdałów
- oliwa z oliwek
Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy do środka pokrojoną paprykę. Trzymamy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy, myjemy skórkę i ścieramy tak aby uzyskać małą łyżeczkę.
Gdy minie 15 minut do rondelka dolewamy sok i wsypujemy skórkę pomarańczową. Podgrzewamy razem około 10 minut. Teraz całość przelewamy do pojemnika i blendujemy. Masę wlewamy znów do rondelka, dodajemy mleko i przyprawy i gotujemy.
Po przelaniu do talerzy posypujemy płatkami z migdałów. Gotowe.