czwartek, 28 maja 2015

Miód z mniszka lekarskiego


Dzisiaj ciekawa, słodka i zdrowa propozycja. Jest to miód z mniszka lekarskiego. U mnie w domu ekspertem w jego przygotowaniu jest moja mama. Uwielbiam jego smak, zresztą tak samo jak tradycyjnego miodu. Poza walorami smakowymi jest on również bardzo zdrowy.

Miód z mniszka lekarskiego powinien być w każdej domowej aptece, a to z powodu jego właściwości przeciwwirusowych, przeciwmiażdżycowych, przyspiesza gojenie ran, wspomaga działanie układu pokarmowego i oddechowego, a także dróg moczowych, oczyszcza organizm z toksyn, jest bogaty w witaminy A, C, D i te z grupy B.
Ponadto jest bogaty w minerały: potas, magnez, krzem, żelazo.

Należy pamiętać, że kwiaty których używamy do domowej produkcji miodu powinny rosnąć w miejscach jak najbardziej oddalonych od szkodliwych spalin, nawozów i innych zanieczyszczeń.

A teraz przepis na zachwalony już miód:

  • 100 samych kwiatków
  • 2 litry wody
  • 4-5 cytryn
  • 2 kilogramy brązowego cukru
Umyte kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i czekamy do zagotowania. Gotujemy go tak aby się bulgotał około 20 minut. Następnie wywar odstawiamy na dobę.
Po upływie czasu odcedzamy kwiaty, dodajemy sok z cytryny i cukier i gotujemy około 40 minut mieszając. Po upływie tego czasu nasz miód jest gotowy.

poniedziałek, 25 maja 2015

Witaminy

Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania KAŻDEGO organizmu. Najlepszym sposobem na dostarczenie wszystkich potrzebnych substancji jest zbilansowana dieta. Dlatego warto wiedzieć jakie funkcje pełnią poszczególne witaminy i składniki mineralne, oraz gdzie możemy ich szukać. Na początek pod przegląd idą witaminy.



Witaminy

  • witamina C: witamina nieodporna na wysokie temperatury, należy ją spożywać ją bez obróbki termicznej. Wspomaga odporność organizmu, zwiększa wchłanianie żelaza, pomaga walczyć z chorobą niedokrwienną serca, a także chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Należy jej szukać w natce pietruszki, kalarepie, brukselce, papryce, truskawkach, czarnej porzeczce i owocach dzikiej róży.
  • witamina PP: odporna na temperaturę, światło i tlen, jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, Witamina PP jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Bierze także udział w rozpuszczaniu hormonów płciowych. Znajduje się w otrębach pszennych, drożdżach, orzechach ziemnych i mięsie wołowym.
  • kwas foliowy: bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i przechowywanie. Produkty, które zawierają kwas foliowy najlepiej spożywać na świeżo. Jest on niezbędny w funkcjonowaniu układu nerwowego i krwiotwórczego. Ponadto u kobiet w ciąży jego niedobór może spowodować niedorozwój łożyska i wady wrodzone u noworodków. Występuje on przede wszystkim w ciemnozielonych warzywach liściastych, bobie, kiełkach zbóż, jajach i wyciągu z drożdży.
  • witamina B1: odgrywa ważną rolę przy przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w procesach energetycznych. O odpowiednią ilość w diecie tej witaminy powinni zadbać przede wszystkim sportowcy, młodzież i kobiety w ciąży. Szukajmy jej w skiełkowanych ziarnach zbóż, jajach, mięsie, mleku i jego przetworach, produktach zbożowych z pełnego przemiału ziarna.
  • witamina B5:  niedobór tej witaminy to niezwykle rzadkie zjawisko, o jej zwiększoną ilość powinny zadbać osoby starsze, kobiety przyjmujące doustną antykoncepcję oraz osoby z chorobami układu pokarmowego. Znajdziemy ją w zielonych warzywach liściastych, mięsie, drożdżach i grochu,
  • witamina B6: bierze udział w przemianach aminokwasów i procesach enzymatycznych, jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną depresji i złego stanu psychicznego. Witamina B6 występuje w rybach, licznych warzywach liściastych i strączkowych, drożdżach i mięsie.
  • witamina B12: jest ważna w procesach syntezy tłuszczów, węglowodanów oraz syntezie białek. Jej niedobór może mieć poważne skutki nieodwracalnego uszkodzenia układu nerwowego i niedokrwistość. Szczególnie narażeni na to są weganie, wegetarianie oraz niemowlęta karmione piersią przez weganki i wegetarianki. Jest to spowodowane występowaniem tej witaminy zwłaszcza w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak: mięso, wątroby, serca, żółtka oraz ryby.
  • witamina A: wrażliwa na światło i utlenianie, dlatego produkty w nią bogate należy odpowiednio przechowywać. Witamina A uczestniczy w rozwoju tkanki nabłonkowej, kostnej, rozwoju zarodka i łożyska. Ponadto jest niezbędna w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Należy jednak uważać na jej nadmiar, skutkuje on owrzodzeniem, krwotokami, złamaniami kości i brakiem apetytu. Produkty bogate w wyżej wymienioną witaminę to jaja, produkty mleczarskie, tran, sardynki i śledzie.
  • witamina E: bardzo wrażliwa na czynniki zewnętrzne, powinna być spożywana w postaci olejów zimnotłoczonych. Naturalny przeciwutleniacz, który chroni kwasy tłuszczowe przed utlenianiem lipidów, pozbywa się wolnych rodników i wpływa na stabilizację błon komórkowych. Jest powszechnie znana jako witamina młodości, skutecznie spowalniająca procesy starzenia się organizmu. Znajdziemy ją przede wszystkim w tłuszczach roślinnych oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.
  • witamina H: wchodzi w skład enzymów odpowiedzialnych za powstawanie glukozy. Jest ważna w syntezie kwasów tłuszczowych i metabolizmie aminokwasów. Skutkiem niedoboru może być niedokrwistość i spadek apetytu. Można jej szukać w orzechach, mleku, warzywach i grzybach.
  • witamina D: powstaje w skórze pod wpływem naświetlenia promieniowaniem nadfioletowym. Jest niezbędna w prawidłowym rozwoju i budowie kości, wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia. Niedobory skutkują krzywicą i nieprawidłową mineralizacją zębów. Poza promieniami słońca możemy ją dostarczyć do organizmu poprzez rybne oleje.
  • witamina K: jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia czynników odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi, zapobiega zwapnieniu żył i chroni kości przed złamaniem. Znajdziemy ją w zielonych warzywach, produktach mlecznych, mięsie i jajach.

czwartek, 21 maja 2015

10 powodów dla których warto jeść bób

Bób to roślina strączkowa, która posiada ogromną ilość wartości odżywczych, a także wspaniale smakuje. W tym poście poznacie 10 powodów dla których watro go jeść.



1. Ogromne źródło kwasu foliowego. Już 100g bobu zapewnia nam ponad 100% dziennego zapotrzebowania. Pamiętajmy, że kwas foliowy jest niezbędny nie tylko dla kobiet w ciąży.

2. Skarbnica białka pochodzenia roślinnego. Powinien być spożywany przez osoby unikające mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W 100g bobu jest około 7,60g białka.

3. Pomimo niemałej kaloryczności, bób posiada rozpuszczalny błonnik. Jest on ważny przede wszystkim w diecie odchudzającej. Spowalnia on procesy trawienia, dlatego przez dłuższy czas mamy uczucie sytości.

4. Jest bogaty w witaminy z grupy B, tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto witamina B12 pomaga w leczeniu anemii.

5. Bób ma niską zawartość sodu, ale wysoką zawartość potasu. Potas odpowiedzialny jest za prawidłową pracę mięśni i koncentrację.

6. Bób jest bogaty w izoflawony i roślinne sterole. Te pierwsze działają ochronnie na piersi, chronią więc przed nowotworami.

7. Wysoka zawartość aminokwasu zwanego lewodopą. Jest on odpowiedzialny za za wysoki poziom testosteronu i syntezę hormonu wzrostu.

8. Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a w związku z tym zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

9. Bardzo niska zawartość tłuszczu.

10. Jest wyjątkowo smaczny, a w internecie można znaleźć wiele przepisów. Zaczynając od zup, dań głównych i deserów możemy wyczarować z niego różnorodne posiłki. Jeśli jesteście ciekawi warzywnej zapiekanki z bobem to przepis na nią znajdziecie TUTAJ.

Pamiętajcie jednak, aby podczas gotowania nie przesadzać z solą i dodawać ją dopiero na koniec gotowania.

niedziela, 17 maja 2015

Płatki orkiszowe



Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy to przykład prostej i zdrowej żywności niedocenianej przez lata. Teraz ze względu na coraz większe zapotrzebowanie na ekologiczne i nieprzetworzone produkty można zaobserwować jego wielki powrót.



Możemy zakupić wiele produktów orkiszowych takich jak chleb, ciastka czy płatki. Jeśli ktoś jest już znudzony tradycyjną owsianką, powinien spróbować urozmaicić swoje śniadanie orkiszowymi płatkami. Nie tylko inaczej smakują, ale także są bardziej chrupiące.


Teraz kilka słów o właściwościach płatków z jęczmienia. Po pierwsze zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, ma to bardzo korzystny wpływ choćby na układ krążenia i układ pokarmowy


Po drugie zawiera mnóstwo błonnika, cynku, żelaza, potasu, wapnia i witamin z grupy B i PP. 
Oprócz tego jest również źródłem kwasu krzemowego.


Regularne spożywanie orkiszu poprawi wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto polepszy się nasza koncentracja i aktywność mózgu.


Pomimo zawartości glutenu, produkty orkiszowe są bardzo dobrze tolerowane przez bezglutenowców.


Dieta wzbogacona o orkisz wzmacnia system odpornościowy, regeneruje narządy i poprawia ogólne funkcjonowanie układów. Jest ona polecana przede wszystkim osobom chorym, niedożywionym, wyczerpanym.

Ostatnią ciekawostką jest fakt, że orkisz wspomaga i przyspiesza przemianę materii. 
 

środa, 13 maja 2015

Warto jeść szparagi

 



Sezon szparagów rozpoczęty. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej o tych wiosennych roślinach. 

Mamy do wyboru trzy rodzaje szparagów:
  • białe- o delikatnym i łagodnym smaku, są twardsze od zielonych. Przed gotowaniem należy je obrać, tracą przez to część właściwości odżywczych.
  • zielone- cienkie, aromatyczne o ostrzejszym i bardziej wyrazistym smaku. Nie trzeba ich obierać, dlatego posiadają najwięcej właściwości, witamin i mikroelementów.
  • fioletowe- są bardzo rzadkie ze względu na  trudności w uprawie. W przeciwieństwie do pozostałych odmian, posiadają więcej cukrów.


Szparagi polecane są w szczególności osobom dbającym o linię i walczącym z dodatkowymi kilogramami. 100g tych pysznych warzyw zawiera tylko 18 kalorii. Dlatego warto je jeść z jak najmniejszą ilością dodatków.

Oto pozostałe właściwości:
  • kwas foliowy- ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga w prawidłowym rozwoju płodu. Jednak nie tylko, prócz tego opóźnia on procesy starzenia i pomaga w regeneracji komórek.
  • asparagina- wspomaga pracę nerek.
  • błonnik- ważny dla układu trawiennego i prawidłowej pracy jelit.
  • inulina- wspomaga układ pokarmowy.
  • witaminy z grup C i E, oraz beta-karoten- nadają skórze zdrowy wygląd, spowalniają procesy starzenia się.
  • potas, fosfor i wapń- ważne dla zębów i kości.


Pomimo wielu zalet, szparagów nie powinny spożywać osoby chorujące na dnę moczanową i kamienie nerkowe. Jest to spowodowane obecnością puryn.

wtorek, 12 maja 2015

Babka płesznik - 8 dni oczyszczania

 

 

Babka płesznik to niepozorna i mało popularna roślina. Mało kto wie, że na jej bazie tworzy się przeróżne błonniki dodawane do jogurtów, owsianek i smoothies. Pierwszy raz o płeszniku dowiedziałam się z programu telewizyjnego. Już wtedy postanowiłam, że sama muszę spróbować zalecanego 8 dniowego oczyszczania.


Babkę kupiłam w zielarni. Paczka 100g kosztowała ok 13zł. Nie jest to więc najtańszy interes. Zaleca się stosowanie po 2 łyżeczki z 2 szklankami wody lub innego płynu 3 razy dziennie. Ja stosuję 2 razy dziennie po 2 płaskie łyżki.

Teoretycznie jest to "lek", który poprawia procesy trawienia i wypróżniania. W rzeczywistości babka płesznik ma dużo więcej właściwości. Poza uregulowaniem pracy jelit, możemy spodziewać się obniżeniem poziomu cukru we krwi, złagodzenia objawów hemoroidów, działania osłonowego na przewód pokarmowy. Babka pomaga również w leczeniu nowotworów skóry, piersi i nerek.

Dla mnie jednak, najważniejsze było oczyszczenie organizmu. Przez swoje działanie, dzięki babce płesznik możemy oczyścić jelita z całej zaległej treści. Po takiej kuracji spadnie również waga ciała. Sami przekonacie się ile w Was zalegało :)

Zaleca się oczyszczanie przynajmniej raz w roku. Myślę więc, że nie jest to coś wymagającego i skomplikowanego.

wtorek, 5 maja 2015

Smoothie z jarmużu

 

 

Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • pół pora 
  • banan
  • mleko roślinne lub lekkostrawne
  • płatki migdałów do przybrania

Myjemy jarmuż, obieramy banana i kroimy pora. Wszystko wkładamy do blendera, dolewamy mleko i miksujemy. Na koniec przelewamy do szklanki i posypujemy migdałami.

poniedziałek, 4 maja 2015

Zapiekany bób z pomidorami


Skład:  (2 porcje)
  • 2 paczki mrożonego bobu
  • ok 12-15 małych pomidorków
  • żółty ser
  • koperek
  • sól morska
  • 2 żółtka
  • ok 12-15 łyżek białego wina
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z umytymi i pokrojonymi na połówki pomidorkami. Całość polewamy sosem zrobionym z białego wina i żółtek.Ścieramy żółty ser i posypujemy koperkiem. Całe danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy do momentu, aż ser stopnieje (5-7min).