czwartek, 12 lutego 2015

Mleko roślinne domowej roboty

Jest to kolejny bardzo ciekawy temat. Jak wiadomo mleka roślinne są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Jedyne co może odstraszać potencjalnych nabywców takiego mleka to jego cena. Nie oszukujmy się ale nie należy ona do niskich.

Kolejną niepokojącą rzeczą jest skład takiego mleka. Często można znaleźć w nich niepotrzebne dodatki lub cukier. Tak samo z zawartością migdałów bądź innych bazowych produktów z których takie mleko miało być zrobione. Często są to jedynie śladowe ilości.

Do samodzielnego przygotowania własnego mleka wystarczy odrobina chęci i czasu. Wyjdzie dużo taniej i zdrowiej tak więc domowe "ZRÓB TO SAM" jest bardzo opłacalne.

Dzisiaj do wyboru przepisy na mleko
-orzechowe
-kokosowe
-migdałowe
-ryżowe

Ja takie mleko dodaję do owsianki bądź miksuję z owocami, jednak picie jako samodzielnego napoju jest również bardzo smaczne.
Tak więc zaczynamy :)

1. Mleko orzechowe

-3/4 szklanki orzechów laskowych
-4 szklanki wody oraz woda w której namoczymy orzechy

Orzechy moczymy w wodzie ok. 8 godzin. Po tym czasie wodę wylewamy i płuczemy nasze orzechy. Następnie blendujemy je z 4 szklankami zimnej wody. Robimy to bardzo dokładnie aby orzechy były jak najdokładniej zmielone. Na koniec przecedzamy mleko, najlepiej przez ściereczkę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

2. Mleko kokosowe

-szklanka wiórków
-2 szklanki gorącej wody

Wiórki zalewamy szklanką gorącej wody i przykrywamy na ok. 2 godziny. Następnie wszystko przelewamy do blendera , wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody i miksujemy. Następnie przez ściereczkę przeciskamy tak aby wiórki nie pływały w naszym mleku. Do "papki" dolewamy kolejną połowę szklanki wody i znów miksujemy. Po kilku minutach blendowania znów przeciskamy przez ściereczkę. Kiedy robimy to na dwa razy nasze mleko jest bardziej aromatyczne. Przechowujemy kilka dni w lodówce.

3. Mleko migdałowe

-3/4 szklanki migdałów
-4 szklanki wody oraz woda do moczenia migdałów

Podobnie jak przy robieniu mleka orzechowego, migdały moczymy na ok. 8 godzin. Następnie migdały płuczemy i przekładamy do blendera. Blendujemy je z 4 szklankami wody (jeśli chcecie również jak w przypadku mleka kokosowego możecie robić to na dwa razy). Następnie wszystko przecedzamy przez ściereczkę, a mleko przechowujemy do 3 dni w lodówce.

4, Mleko ryżowe

-100g ryżu (koniecznie brązowego)
- do smaku wanilia z którą będzie gotował się ryż
-ok. 4 szklanki wody do napoju

Gotujemy brązowy ryż, będzie on smaczniejszy jeśli w czasie gotowania dodamy laskę wanilii, jednak nie jest to konieczne. Kiedy będzie lekko rozgotowany przekładamy go do miksera i zalewamy wrzątkiem. Miksujemy dokładnie i przecedzamy. Jeśli mleko jest za gęste dodajemy odpowiednią ilość wody. Ja z racji tego, że kiedyś mleko mi nie wychodziło robię je na raty. Czyli najpierw miksuję 50g ryżu z 2 szklankami wrzątku i potem kolejną porcję. Oczywiście mleko przechowujemy w lodówce tak jak pozostałe.

Jak więc widzicie nie jest to aż tak skomplikowane aby samemu wytwarzać roślinne mleko :)
Mam nadzieję, że zaciekawi was ten temat i włączycie je na stałe do swojej diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz