Kolejną niepokojącą rzeczą jest skład takiego mleka. Często można znaleźć w nich niepotrzebne dodatki lub cukier. Tak samo z zawartością migdałów bądź innych bazowych produktów z których takie mleko miało być zrobione. Często są to jedynie śladowe ilości.
Do samodzielnego przygotowania własnego mleka wystarczy odrobina chęci i czasu. Wyjdzie dużo taniej i zdrowiej tak więc domowe "ZRÓB TO SAM" jest bardzo opłacalne.
Dzisiaj do wyboru przepisy na mleko
-orzechowe
-kokosowe
-migdałowe
-ryżowe
Ja takie mleko dodaję do owsianki bądź miksuję z owocami, jednak picie jako samodzielnego napoju jest również bardzo smaczne.
Tak więc zaczynamy :)
1. Mleko orzechowe
-3/4 szklanki orzechów laskowych-4 szklanki wody oraz woda w której namoczymy orzechy
Orzechy moczymy w wodzie ok. 8 godzin. Po tym czasie wodę wylewamy i płuczemy nasze orzechy. Następnie blendujemy je z 4 szklankami zimnej wody. Robimy to bardzo dokładnie aby orzechy były jak najdokładniej zmielone. Na koniec przecedzamy mleko, najlepiej przez ściereczkę. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
2. Mleko kokosowe
-szklanka wiórków-2 szklanki gorącej wody
Wiórki zalewamy szklanką gorącej wody i przykrywamy na ok. 2 godziny. Następnie wszystko przelewamy do blendera , wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody i miksujemy. Następnie przez ściereczkę przeciskamy tak aby wiórki nie pływały w naszym mleku. Do "papki" dolewamy kolejną połowę szklanki wody i znów miksujemy. Po kilku minutach blendowania znów przeciskamy przez ściereczkę. Kiedy robimy to na dwa razy nasze mleko jest bardziej aromatyczne. Przechowujemy kilka dni w lodówce.
3. Mleko migdałowe
-3/4 szklanki migdałów-4 szklanki wody oraz woda do moczenia migdałów
Podobnie jak przy robieniu mleka orzechowego, migdały moczymy na ok. 8 godzin. Następnie migdały płuczemy i przekładamy do blendera. Blendujemy je z 4 szklankami wody (jeśli chcecie również jak w przypadku mleka kokosowego możecie robić to na dwa razy). Następnie wszystko przecedzamy przez ściereczkę, a mleko przechowujemy do 3 dni w lodówce.
4, Mleko ryżowe
-100g ryżu (koniecznie brązowego)- do smaku wanilia z którą będzie gotował się ryż
-ok. 4 szklanki wody do napoju
Gotujemy brązowy ryż, będzie on smaczniejszy jeśli w czasie gotowania dodamy laskę wanilii, jednak nie jest to konieczne. Kiedy będzie lekko rozgotowany przekładamy go do miksera i zalewamy wrzątkiem. Miksujemy dokładnie i przecedzamy. Jeśli mleko jest za gęste dodajemy odpowiednią ilość wody. Ja z racji tego, że kiedyś mleko mi nie wychodziło robię je na raty. Czyli najpierw miksuję 50g ryżu z 2 szklankami wrzątku i potem kolejną porcję. Oczywiście mleko przechowujemy w lodówce tak jak pozostałe.
Jak więc widzicie nie jest to aż tak skomplikowane aby samemu wytwarzać roślinne mleko :)
Mam nadzieję, że zaciekawi was ten temat i włączycie je na stałe do swojej diety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz