środa, 8 kwietnia 2015

Cukinia na kolację

Cukinia jest bardzo zdrowa, a wegetarianie i weganie potrafią przyrządzić ją tak, aby imitowała smak mięsa. Ja też ją uwielbiam i polecam. Zazwyczaj jem ją na kolację, kiedy nie mam już czasu i siły na skomplikowane dania.



Czego potrzebujemy?

  • pól cukinii
  • otręby (ja mam zmieszane pszenne i żytnie)
  • sól morska
  • olej rzepakowy

Cukinię dokładnie myjemy i ze skórką kroimy na plastry. Następnie obtaczamy ją w otrębach i kładziemy na rozgrzany olej (najlepiej użyć patelni do grillowania). Po 2-3 minutach przekładamy cukinię na drugą stronę i znów chwilę czekamy. Kiedy jest gotowa zdejmujemy i delikatnie solimy.

Po kilku minutach kolacja gotowa. Jeśli jest to dla Was zbyt mało możecie cukinię zrobić jako dodatek do kanapki, bądź użyć całego warzywa.

2 komentarze: