czwartek, 9 kwietnia 2015

Pulpeciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym

Kolejny zdrowy i przyjemny przepis na obiad :)

Pamiętajcie jednak aby wcześniej namoczyć ciecierzycę na około 12 godzin.


Składniki:
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • jajko
  • dwie łyżki otrębów
  • sól morska
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • pomidory w puszce
  • cebula
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wcześniej namoczoną ciecierzycę gotujemy do momentu aż będzie miękka. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Ciecierzycę przekładamy do blendera, dodajemy cebulę, otręby, jajko, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Blendujemy i z masy formujemy małe pulpeciki. Wkładamy je delikatnie do garnka ze wrzącą wodą. W międzyczasie podgrzewamy pomidory w puszce zmieszane z koncentratem oraz przyprawami. Po kilku minutach pulpeciki wyjmujemy i polewamy sosem.
Gotowe :)

Oczywiście przyprawy można mieszać i dodawać wedle uznania, ważne aby się ich nie bać, danie za słabo doprawione będzie miało bardzo delikatny smak.


4 komentarze:

  1. Świetny przepis :) uwielbiam ciecierzyce więc na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam są na prawdę bardzo smaczne

      Usuń
  2. super przepis! Mam właśnie w domu ciecierzycę i nie miałam pojęcia co z niej zrobić - teraz już wiem :) Dzięki!
    Zapraszam do siebie: fochzprzytupem.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń