wtorek, 28 kwietnia 2015

Krem z białych szparagów

 

 

 

Składniki: (2 porcje)

  • pęczek białych szparagów
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki otrębów
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • kardamon
  • cukier
Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru ok. 15min. W tym czasie podsmażamy pokrojoną cebulę do momentu, aż będzie złota. Szparagi blendujemy z cebulą, jogurtem i otrębami. Wszystko dodajemy do gotującej się wody lub bulionu i mieszamy. Na końcu dodajemy przyprawy wedle uznania.

Można do tej wersji przyrządzić również grzanki, lub zjeść z jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz