niedziela, 17 maja 2015

Płatki orkiszowe



Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy to przykład prostej i zdrowej żywności niedocenianej przez lata. Teraz ze względu na coraz większe zapotrzebowanie na ekologiczne i nieprzetworzone produkty można zaobserwować jego wielki powrót.



Możemy zakupić wiele produktów orkiszowych takich jak chleb, ciastka czy płatki. Jeśli ktoś jest już znudzony tradycyjną owsianką, powinien spróbować urozmaicić swoje śniadanie orkiszowymi płatkami. Nie tylko inaczej smakują, ale także są bardziej chrupiące.


Teraz kilka słów o właściwościach płatków z jęczmienia. Po pierwsze zawiera zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, ma to bardzo korzystny wpływ choćby na układ krążenia i układ pokarmowy


Po drugie zawiera mnóstwo błonnika, cynku, żelaza, potasu, wapnia i witamin z grupy B i PP. 
Oprócz tego jest również źródłem kwasu krzemowego.


Regularne spożywanie orkiszu poprawi wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto polepszy się nasza koncentracja i aktywność mózgu.


Pomimo zawartości glutenu, produkty orkiszowe są bardzo dobrze tolerowane przez bezglutenowców.


Dieta wzbogacona o orkisz wzmacnia system odpornościowy, regeneruje narządy i poprawia ogólne funkcjonowanie układów. Jest ona polecana przede wszystkim osobom chorym, niedożywionym, wyczerpanym.

Ostatnią ciekawostką jest fakt, że orkisz wspomaga i przyspiesza przemianę materii. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz