czwartek, 21 maja 2015

10 powodów dla których warto jeść bób

Bób to roślina strączkowa, która posiada ogromną ilość wartości odżywczych, a także wspaniale smakuje. W tym poście poznacie 10 powodów dla których watro go jeść.



1. Ogromne źródło kwasu foliowego. Już 100g bobu zapewnia nam ponad 100% dziennego zapotrzebowania. Pamiętajmy, że kwas foliowy jest niezbędny nie tylko dla kobiet w ciąży.

2. Skarbnica białka pochodzenia roślinnego. Powinien być spożywany przez osoby unikające mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. W 100g bobu jest około 7,60g białka.

3. Pomimo niemałej kaloryczności, bób posiada rozpuszczalny błonnik. Jest on ważny przede wszystkim w diecie odchudzającej. Spowalnia on procesy trawienia, dlatego przez dłuższy czas mamy uczucie sytości.

4. Jest bogaty w witaminy z grupy B, tak ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto witamina B12 pomaga w leczeniu anemii.

5. Bób ma niską zawartość sodu, ale wysoką zawartość potasu. Potas odpowiedzialny jest za prawidłową pracę mięśni i koncentrację.

6. Bób jest bogaty w izoflawony i roślinne sterole. Te pierwsze działają ochronnie na piersi, chronią więc przed nowotworami.

7. Wysoka zawartość aminokwasu zwanego lewodopą. Jest on odpowiedzialny za za wysoki poziom testosteronu i syntezę hormonu wzrostu.

8. Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a w związku z tym zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

9. Bardzo niska zawartość tłuszczu.

10. Jest wyjątkowo smaczny, a w internecie można znaleźć wiele przepisów. Zaczynając od zup, dań głównych i deserów możemy wyczarować z niego różnorodne posiłki. Jeśli jesteście ciekawi warzywnej zapiekanki z bobem to przepis na nią znajdziecie TUTAJ.

Pamiętajcie jednak, aby podczas gotowania nie przesadzać z solą i dodawać ją dopiero na koniec gotowania.

1 komentarz:

  1. Lubię bób, ale dawno nie jadłam :)
    Dzięki za przypomnienie! ;)

    OdpowiedzUsuń