wtorek, 24 lutego 2015

Dlaczego nie solić ziemniaków? Czym zastąpić sól?

Na pewno każdy z nas słyszał określenie "biała śmierć". Większość z nas uważa, że chodzi tutaj wyłącznie o sól. Owszem przede wszystkim ale nie tylko. Powinniśmy unikać trzech białych substancji:
  • soli
  • cukru
  • białej mąki
O ile coraz więcej osób potrafi ograniczyć albo wręcz wyeliminować słodzenie o tyle z solą idzie gorzej. Do wyboru mamy zwykłą sól kuchenną, sól morską i himalajską. Najbardziej ceniona jest ta ostatnia, jednak jej cena jest także najwyższa. Ja używam soli morskiej oczywiście tylko wtedy kiedy muszę. I tak pół kilograma starcza mi na rok.

Najczęściej solimy ziemniaki.

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać czego użyć zamiast soli i nie tracić smaku.
Jest to TYMIANEK. Zioło dzięki któremu nasze ziemniaki będą smakowały jak te osolone.
Polecam gotowanie ziemniaków na parze i posypanie ich przyprawą w trakcie przyrządzania. Jeśli jednak chcecie je gotować tradycyjnie posypcie przed podaniem.


Pamiętaj!
Nadmiar soli powoduje nadciśnienie tętnicze i problemy z krążeniem. Sól zatrzymuje wodę w organizmie więc jeśli jesteś na diecie to efekty będą przychodziły dużo wolniej.

Jest to powolna droga do poważnych schorzeń. Jeśli koniecznie musisz solić rób to z głową i zainwestuj w sól morską lub himalajską. Do warzyw natomiast dodawaj zioła. Baw się tym i eksperymentuj ale też daj sobie czas, do zmian trzeba się przyzwyczaić.

2 komentarze:

  1. Ja zastępuję sól już od dawna ulubionymi przyprawami, a także czosnkiem ;)

    http://modnystyl2013.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym zastąpić sól do gotowania ziemniaków

    OdpowiedzUsuń