środa, 18 lutego 2015

Jedzenie buraków, a łupież

Tytuł może wydać się Wam zaskakujący, jednak zapraszam do zagłębienia się w ten temat.
Chcąc w pełni korzystać z ich właściwości, powinniśmy pić sok z niegotowanych warzyw, lub gotować je ale w skórce. Zapobiegniemy wtedy utracie wielu witamin.


Buraki wspaniale wpływają na produkcję jak i jakość naszej krwi. Powinny je spożywać więc osoby z anemią, osłabione oraz ze skłonnościami do depresyjnych dni (tak jak ja ;) )


Buraki polecane są także kobietom w ciąży, ze względu na obecność kwasu foliowego.
Teraz uwaga! Buraki są jednym z najskuteczniejszych warzyw pomagających w walce z nowotworami. Spożywane regularnie obniżają ryzyko zachorowania. Ponadto polecane są osobom przy przeziębieniach i walce z wirusami. Buraki zawierają między innymi witaminę A, C i witaminy z grupy B. Co więcej wapń, magnez, fosfor, potas i sód.


To taki szybki skrót, a teraz do rzeczy. W tytule napisałam o łupieżu. Jak to się ma do buraków?
Wiele osób mających łupież twierdzi, że trzeba likwidować go zewnętrznie. Wydają pieniądze na kolejne wcierki i szampony. Łupież oznacza, że naszemu organizmowi czegoś brakuje. Tak samo jak białe plamki na paznokciach lub łuszcząca skóra. Należy więc dostarczyć organizmowi brakujących mikroelementów. Buraki są wszechstronnym warzywem, pomimo wymienienia przeze mnie tylko kilku witamin uwierzcie, że w mniejszym lub większym stopniu posiadają ich ogromną gamę.


Wyzwanie dla osób zmagających się z problemem łupieżu:
spożywajcie jednego gotowanego buraka (lub pijcie szklankę soku z buraka dziennie) przez dwa tygodnie. Jestem pewna, że większość problemów skórnych zniknie.


Buraki są idealne podczas detoksu, czyli oczyszczania organizmu. Dodając je do diety oczyszczamy się ze złogów i szkodliwych substancji w organiźmie.Zapraszam więc do włączenia ich do diety.

2 komentarze:

  1. super post, lubię buraczki do obiadu tj z ziemniakami i zupą buraczkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) To świetnie bo są na prawdę zdrowe..

      Usuń