wtorek, 17 lutego 2015

Rzeżucha, żródło witamin i mikroelementów

Jak hodować rzeżuchę:

Rzeżucha wszystkim kojarzy się z wiosną i świętami. Dlatego zapominamy o niej poza okresem Wielkanocy. Jest to błąd, gdyż możemy uprawiać tę roślinę cały rok. Nie jest ona wymagająca i droga.
Czego potrzebujemy?
-oczywiście opakowanie nasion rzeżuchy
-talerz
-wata bądź chusteczki higieniczne nasączone wodą
Dobrze wcześniej jest wypłukać ziarna rzeżuchy w wodzie i po prostu wysypać na talerzyk.
Teraz wystarczy czekać, aż nasiona wykiełkują i wyrosną piękne zielone kiełki. Pamiętajmy, że nie możemy trzymać roślinek w zaciemnionym i zimnym miejscu, potrzebuje ona światła i pokojowej temperatury.

Właściwości rzeżuchy

Jest to niekwestionowana skarbnica witamin i mikroelementów. Stosowana zarówno w kuchni jak i kosmetyce. 
Witaminy: A, B1, B2, C, K, PP, E
Poza tym: żelazo, wapń, kwas foliowy, fosfor, sole mineralne, magnez, chrom, siarka, jod

Rzeżucha oczyszcza krew, bardzo pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, wspomaga drogi moczowe, jest polecana osobom odchudzającym się, ponieważ wspomaga i przyspiesza procesy trawienia.
Dzięki jej kiełkom przybędzie nam energii.. 

Łatwym sposobem jest przyrządzenie napoju energetycznego. Wystarczy wyciśnięty sok roślinny wymieszać z wodą.
Sok ten równie dobrze spisuje się w roli maski do włosów, wystarczy go wetrzeć, a włosy owinąć ręcznikiem i tak pozostawić na około godzinę.




1 komentarz:

  1. Ja słyszałam właśnie, że pobudza apetyt ;) Posiada Pani/Pan fanpaga na Fb?

    http://modnystyl2013.blogspot.com/


    Organizujemy teraz także konkurs na Fb, w którym do wygrania jest yerba mate;) Zapraszamy do udziału: http://modnystyl2013.blogspot.com/2015/03/wiosenny-konkurs-2015.html

    OdpowiedzUsuń