niedziela, 22 lutego 2015

Prosta kolacja - krem paprykowo pomarańczowy

Krem paprykowo-pomarańczowy brzmi odrobinę wykwintnie, tak też smakuje. Jednak przyrządzić może go każdy. Nawet antytalent kulinarny :) przygotowanie zajmuje nieco ponad 30min, ale plus jest taki, że nie trzeba nic non stop mieszać itd.

Składniki
  • 2 duże papryki
  • 2 średnie pomarańcze
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Paprykę kroimy w kostkę, oczywiście oczyszczamy też z nasion. Następnie wkładamy do rondelka z rozgrzaną oliwą i nakrywamy. Tak pozostawiamy na ok 10min.

W międzyczasie wyciskamy sok z 2 pomarańczy i na najmniejszej tarce ścieramy skórkę pomarańczy, aby uzyskać około łyżeczki skórki.

Do papryki dodajemy sok i skórkę, dalej gotujemy ok 15min. Po tym czasie zawartość blendujemy. Na koniec doprawiacie do smaku i w razie potrzeby podgrzewacie. Możecie również udekorować skórką pomarańczy i/lub świeżymi ziołami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz