sobota, 18 kwietnia 2015

Sosy z warzyw

Po pewnym czasie nawet najlepszy ryż i najdroższa kasza potrafi się znudzić. Szczególnie jeśli spożywamy je na sucho lub z kupnymi sosami. Wystarczy jednak odrobina chęci, aby urozmaicić cały obiad.

W kuchni najważniejsza jest pomysłowość, sosy można w końcu tworzyć prawie ze wszystkiego.

Najważniejsze są warzywa, jogurt naturalny (ja używam typu greckiego) i przyprawy.


Oto moje pomysły:

1. Marchwiowy:

  • 2 marchewki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • pieprz czarny mielony
  • sól morska
  • tymianek
  • kardamon
Warzywa obieramy i blendujemy z przyprawami. Na końcu dodajemy do kaszy lub ryżu.

2. Z pietruszki i selera:

  • pietruszka
  • połowa średniego selera
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • kardamon
  • tymianek
  • kminek mielony
Podobnie jak poprzednio, obieramy warzywa, blendujemy z resztą składników i gotowe.

3. Z papryki i pomidora

  • papryka
  • duży pomidor lub 2 mniejsze
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • słodka lub ostra papryka (w zależności jak kto woli)
Paprykę i pomidory myjemy, obieramy i blendujemy ze wszystkimi składnikami.



Mam nadzieję, że pomysły okażą się przydatne. Ja lubię dużo ostrych przypraw. W zależności od upodobań każdy może mieszać składniki i przyprawy.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne pomysły na sosy, muszę sobie je zapisać i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń