sobota, 18 kwietnia 2015

Warto pić KAKAO.

Kakao zaliczane jest do grupy "superfood", czyli do żywności, która zawiera w swoim składzie wiele cennych dla organizmu człowieka składników.

Są to produkty pozbawione zbędnych ulepszaczy, naturalne i nieprzetworzone. Dlatego nie wolno mylić słodkiej czekolady z kakao. Najlepiej kupować certyfikowane surowe kakao w proszku lub całe ziarna kakaowca.

Regularne spożywanie zaliczanych do "superfood" produktów pomaga w walce z wieloma schorzeniami i wydłuża nasze życie. 

Przechodząc do tematu "dlaczego warto pić kakao?" muszę wymienić jego najważniejsze właściwości:

  • flawonoidy- naukowcy twierdzą, że mogą nas chronić przed zachorowaniem na raka jelita grubego. Ponadto chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. 
  • antyoksydanty- chronią nas przed wolnymi rodnikami, a te odpowiadają za choroby i starzenie się organizmu.
  • magnez-  chroni on nas przed stresem, a także powoduje lepszy przepływ krwi. Wiąże się to z lepszym dotlenieniem, wydajnością i pomaga relaksować mięśnie. 
  • żelazo- znane jako skuteczna broń w walce z anemią, rozprowadza tlen w organizmie.
  • chrom- minerał pomagający utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
  • podnosi poziom serotoniny- czyli powszechnie znanego hormonu szczęścia.
  • kwasy tłuszczowe Omega-6 
  • witamina C
  • miedź i mangan w śladowych ilościach
Ponadto wiele artykułów mówi o zastosowaniu tego napoju jako afrodyzjaku.

Ja osobiście uwielbiam kakao z dodatkiem miodu. Myślę, że ten krótki wpis przekona Was do włączenia go do swojej diety.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kakao, bardzo często dodaje je do koktajlów podobno najwięcej właściwości mają surowe ziarna ale są bardzo drogie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak niestety to prawda, ceny są za wysokie. Jednak cieszę się, że podziela Pani mój entuzjazm wobec kakao :)

      Usuń