Są to produkty pozbawione zbędnych ulepszaczy, naturalne i nieprzetworzone. Dlatego nie wolno mylić słodkiej czekolady z kakao. Najlepiej kupować certyfikowane surowe kakao w proszku lub całe ziarna kakaowca.
Regularne spożywanie zaliczanych do "superfood" produktów pomaga w walce z wieloma schorzeniami i wydłuża nasze życie.
Przechodząc do tematu "dlaczego warto pić kakao?" muszę wymienić jego najważniejsze właściwości:
- flawonoidy- naukowcy twierdzą, że mogą nas chronić przed zachorowaniem na raka jelita grubego. Ponadto chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym.
- antyoksydanty- chronią nas przed wolnymi rodnikami, a te odpowiadają za choroby i starzenie się organizmu.
- magnez- chroni on nas przed stresem, a także powoduje lepszy przepływ krwi. Wiąże się to z lepszym dotlenieniem, wydajnością i pomaga relaksować mięśnie.
- żelazo- znane jako skuteczna broń w walce z anemią, rozprowadza tlen w organizmie.
- chrom- minerał pomagający utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi.
- podnosi poziom serotoniny- czyli powszechnie znanego hormonu szczęścia.
- kwasy tłuszczowe Omega-6
- witamina C
- miedź i mangan w śladowych ilościach
Ja osobiście uwielbiam kakao z dodatkiem miodu. Myślę, że ten krótki wpis przekona Was do włączenia go do swojej diety.
Uwielbiam kakao, bardzo często dodaje je do koktajlów podobno najwięcej właściwości mają surowe ziarna ale są bardzo drogie :)
OdpowiedzUsuńTak niestety to prawda, ceny są za wysokie. Jednak cieszę się, że podziela Pani mój entuzjazm wobec kakao :)
Usuń