Dzisiaj ciekawa, słodka i zdrowa propozycja. Jest to miód z mniszka lekarskiego. U mnie w domu ekspertem w jego przygotowaniu jest moja mama. Uwielbiam jego smak, zresztą tak samo jak tradycyjnego miodu. Poza walorami smakowymi jest on również bardzo zdrowy.
Miód z mniszka lekarskiego powinien być w każdej domowej aptece, a to z powodu jego właściwości przeciwwirusowych, przeciwmiażdżycowych, przyspiesza gojenie ran, wspomaga działanie układu pokarmowego i oddechowego, a także dróg moczowych, oczyszcza organizm z toksyn, jest bogaty w witaminy A, C, D i te z grupy B.
Ponadto jest bogaty w minerały: potas, magnez, krzem, żelazo.
Należy pamiętać, że kwiaty których używamy do domowej produkcji miodu powinny rosnąć w miejscach jak najbardziej oddalonych od szkodliwych spalin, nawozów i innych zanieczyszczeń.
A teraz przepis na zachwalony już miód:
- 100 samych kwiatków
- 2 litry wody
- 4-5 cytryn
- 2 kilogramy brązowego cukru
Po upływie czasu odcedzamy kwiaty, dodajemy sok z cytryny i cukier i gotujemy około 40 minut mieszając. Po upływie tego czasu nasz miód jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz