czwartek, 28 maja 2015

Miód z mniszka lekarskiego


Dzisiaj ciekawa, słodka i zdrowa propozycja. Jest to miód z mniszka lekarskiego. U mnie w domu ekspertem w jego przygotowaniu jest moja mama. Uwielbiam jego smak, zresztą tak samo jak tradycyjnego miodu. Poza walorami smakowymi jest on również bardzo zdrowy.

Miód z mniszka lekarskiego powinien być w każdej domowej aptece, a to z powodu jego właściwości przeciwwirusowych, przeciwmiażdżycowych, przyspiesza gojenie ran, wspomaga działanie układu pokarmowego i oddechowego, a także dróg moczowych, oczyszcza organizm z toksyn, jest bogaty w witaminy A, C, D i te z grupy B.
Ponadto jest bogaty w minerały: potas, magnez, krzem, żelazo.

Należy pamiętać, że kwiaty których używamy do domowej produkcji miodu powinny rosnąć w miejscach jak najbardziej oddalonych od szkodliwych spalin, nawozów i innych zanieczyszczeń.

A teraz przepis na zachwalony już miód:

  • 100 samych kwiatków
  • 2 litry wody
  • 4-5 cytryn
  • 2 kilogramy brązowego cukru
Umyte kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i czekamy do zagotowania. Gotujemy go tak aby się bulgotał około 20 minut. Następnie wywar odstawiamy na dobę.
Po upływie czasu odcedzamy kwiaty, dodajemy sok z cytryny i cukier i gotujemy około 40 minut mieszając. Po upływie tego czasu nasz miód jest gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz