wtorek, 9 czerwca 2015

Delikatny krem paprykowo pomarańczowy z migdałami

Jest to fajna i lekka propozycja, szczególnie w wiosenno-letnim okresie. Przepis jest na 2 porcje.




Składniki:
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 papryki czerwone
  • 1 szklanki mleka bez laktozy
  • sól morska i pieprz czarny
  • płatki migdałów
  • oliwa z oliwek

Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. W rondelku podgrzewamy oliwę i wrzucamy do środka pokrojoną paprykę. Trzymamy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy, myjemy skórkę i ścieramy tak aby uzyskać małą łyżeczkę.

Gdy minie 15 minut do rondelka dolewamy sok i wsypujemy skórkę pomarańczową. Podgrzewamy razem około 10 minut. Teraz całość przelewamy do pojemnika i blendujemy. Masę wlewamy znów do rondelka, dodajemy mleko i przyprawy i gotujemy.

Po przelaniu do talerzy posypujemy płatkami z migdałów. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz