Ważne jednak jest to jakich używamy składników. Jeśli chodzi o mleko to najlepsze w tym wypadku będzie lekkostrawne o obniżonym poziomie laktozy, lub mleko roślinne.
Kakao powinno być prawdziwe, ciemnie, a nie słodkie wyroby czekoladopodobne.
Budyń wybierajmy najprostszy, z najkrótszą listą składników. Tutaj mniej znaczy więcej.
Czego potrzebujemy na 1 porcję:
- 4 łyżki płatków owsianych
- szklanka mleka
- łyżka budyniu waniliowego
- łyżka kakao
- 4 rozgniecione orzechy laskowe jako posypka
Płatki zalewamy mlekiem i czekamy aż się zagotują. Wtedy dodajemy łyżkę budyniu i dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień. Kiedy zgęstnieje przelewamy 2/3 porcji do talerza. Do pozostałej 1/3 dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Po minucie przelewamy do talerza. Całość posypujemy orzechami.
Gotowe! Mam nadzieję, że owsianka Wam zasmakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz